JASPER SOMSEN INVITES - PAUL VAN DEN VEEN & BERT VAN DEN BRINK

Artiest info
Website
facebook
Label : Challenge REc.
Distr. : New Arts Int.

In het najaar van 2013 veranderde de gezellige oude bar van het grand café Loburg in Wageningen , de geboortestad van componist/bassist Jasper Somsen in een splinternieuw prachtige plek, perfect geschikt voor een publiek van zo’n 100 mensen. In samenwerking met Loburg Live werd er gestart met de concertserie “Jasper Somsen Invites….” als onderdeel van het internationale programma Jazz in Wageningen, in januari 2014. destijds realiseerde niemand zich dat de serie “Jasper invites…” in 2024 zijn tienjarig bestaan zou vieren, in 10 jaar waren er meer dan 50 concerten gepasseerd met meer dan 100 musici met daaronder de beste Nederlandse jazzmuzikanten.

Op 30 maart 2023 nodigde Jasper de altsaxofonist van het Metropole Orchestra Paul van der Feen uit en de bekende pianist Bert van den Brink. Zij hadden zoveel plezier tijdens de sound-check dat ze besloten het concert op te nemen, het bleek een schot in de roos en na een selectie van de nummers werd er contact gelegd met Challenge en voilà hier is het album. Het geeft perfect de sfeer en spontaniteit weer van de concerten in Loburg, het concert werd in een take opgenomen en het resultaat mag er zijn. Jasper Somsen is te horen op contrabas, Paul van der Feen op altsaxofoon en Bert van den Brink op een vintage vibe piano en dat is geen Fender Rhodes, het geluid is anders, de technische details laat ik aan de luisteraars. Het repertoire bestaat uit een aantal klassiekers, bop nummers en een souljazz. Het album gaat van start met het bekende bop nummer “Con Alma” van John Birks Gillespie oftewel Dizzy Gillespie, Paul van der Feen levert een perfecte solo af met fantasierijke loopjes en een goede sound.

“Gone with the wind” klinkt gelukkig heel anders dan de mierzoete versie van de film, niet te herkennen gelukkig, maar niet bijzonder. ” In a sentimal mood” van Duke Ellington, bij de niet jazzfan vooral bekend van de begintune van de “Kronkels” van Simon Carmiggelt op de tv lang geleden, krijgt hier een heerlijke uitvoering van dit fantastische gelegenheidstrio. “Worksong” van Nat Adderley behoort tot een van mijn favoriete jazznummers, vooral de live versies van Cannonball Adderley en natuurlijk die van Oscar Brown Jr. die er een tekst op maakte staan in mijn geheugen gegrift, maar de versie van dit trio mag er zeker wezen. “All the things you are” en “My one and only love” zijn natuurlijk klassiekers uit het American Songbook, maar dat zijn ze niet voor niets geworden en dat bewijzen Jasper, Paul en Bert hier absoluut met hun geslaagde versies. Het album wordt afgesloten met “Footprints” van Wayne Shorter, een bijzonder fraaie versie met sonore bas, een melancholieke saxofoon en donkere akkoorden op de vintage vibe piano. Een mooi einde van een in mijn oren bijzonder geslaagd album, hopelijk volgen er meer.

Jan van Leersum